De Methoden Jean Pain

Houtgewascompostering

 

In het begin van de jaren 1960 ontwikkelde de fransman Jean Pain in het Zuid Franse Var een methode om vers snoeihout te verwerken tot volwaardige compost.

 

De manuele methode maakt uitsluitend gebruik van dunne twijgjes, terwijl bij de mechanische methode de dikkere takken met hakselaars versnipperd worden.

 

Vóór of tijdens het opzetten van de composthoop worden de snippers goed bevochtigd. Na zowat 9 maanden kan men mits een tot twee omzetbeurten een compost bekomen, rijk aan organische stof. Houtgewascompost is een uitstekend bodemverbeterend product dat alle voor de planten noodzakelijke voedingsstoffen en een rijk microbiologisch leven bevat.

 

Het boek "Een Andere Tuin of De Methoden Jean Pain" beschrijft niet enkel de productie en het gebruik van houtgewascompost maar ook hoe dankzij de hitte van de verteringsproces, warmte uit de composthopen kan gehaald worden en hoe biogasproductie vanuit houtgewascompost mogelijk is.

 

Het boek, dat in 1973 werd geschreven door Ida en Jean, werd vertaald naar het Nederlands, Duits, Engels en Spaans.

 

De oorspronkelijke versies zijn uitgeput.

Een fotokopie kan u bestellen door overschrijving van € 13,00 (voor België), € 18,00 (voor andere landen in Europa) op rekeningnummer IBAN BE06 4380 1550 1122 - BIC : KREDBEBB van Comité Jean Pain vzw.

Bezoekerscentrum

Holle Eikestraat 34 - 1840 Londerzeel

© cjp