Aangepast moestuinieren

"Aangepast moestuinieren"


Meer over irrigatiesystemen


Groenten hebben water nodig om te groeien. Als je een gezonde bodem hebt met veel organisch materiaal, halen de groenten al veel water uit die bodem. Toch is extra water geven nog nodig, zeker bij jonge planten als het niet regent. Om zo efficiënt en spaarzaam mogelijk water te geven, kan je onder meer gebruik maken van de volgende technieken:

 

Olla’s:

Een Olla is een ongeglazuurde pot van keramiek die op een lage temperatuur wordt gebakken. Hierdoor blijft de pot poreus. Een Olla wordt tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en vervolgens gevuld met water. Als gevolg van de porositeit sijpelt er water naar de wortels. De plantwortels onttrekken alleen water uit de pot als het nodig is, waardoor het systeem zeer efficiënt is. Doordat een Olla alleen onder het grondoppervlak water geeft, is er minder groei van onkruid en zal de bodem een lossere structuur behouden. Deze methode werd al in de oudheid toegepast en heeft een bewezen efficiënt gebruik. Het kan toegepast worden in diverse klimaten. In het Europese klimaat is deze methode ideaal voor moestuinen, tuinkasjes en vierkante meter tuinen.


Meer informatie: Wat is een Olla? - OllasJe kan ook zelf een olla maken:


Je kan ook flessen of brikken gevuld met water ingraven. De werking is dezelfde als bij olla’s.


Ook een plastieken fles met verwijderde bodem ingraven is mogelijk. De flessenhals zit dan in de grond ter hoogte van de wortels. Het water dat je in de fles giet, komt rechtstreeks terecht ter hoogte van de wortels en verdampt niet.


Je kan verder gebruik maken van druppelirrigatie, al dan niet met een timer.