De Methoden Jean Pain

Houtgewascompostering


In het begin van de jaren 1960 ontwikkelde de fransman Jean Pain in het Zuid-Franse Var een methode om vers snoeihout te verwerken tot volwaardige compost.


De manuele methode maakt uitsluitend gebruik van dunne twijgjes, terwijl bij de mechanische methode de dikkere takken met hakselaars versnipperd worden.


Vóór of tijdens het opzetten van de composthoop worden de snippers goed bevochtigd. Na zowat 9 maanden kan men mits een tot twee omzetbeurten een compost bekomen, rijk aan organische stoffen en microbiologisch leven bevat. Houtgewascompost is een uitstekend bodemverbeterend product dat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor planten bevat.


Deze Franse methode vond in België snel bijval omdat ze een oplossing bracht

voor de steeds grotere hoeveelheden snoeihout uit parken en tuinen dat toen

massaal verbrand werd. De methode Jean Pain lag aan de grondslag van de

groencompostering die vandaag op een dertigtal professionele werven wordt

toegepast.


Het boek "Een Andere Tuin of De Methoden Jean Pain" beschrijft niet enkel de productie en het gebruik van houtgewascompost maar ook hoe dankzij de hitte van het verteringsproces, warmte uit de composthopen kan gehaald worden en hoe biogasproductie vanuit houtgewascompost mogelijk is.


Het boek, dat in 1973 werd geschreven door Ida en Jean, werd vertaald naar het Nederlands, Duits, Engels en Spaans.


De oorspronkelijke versies zijn uitgeput we bekijken momenteel de mogelijkheid een digitale versie aan te kunnen bieden.

Andere publicaties te koop aan € 15,00 :