Mulch

"Mulch"

Meer over bodembedekking


Bodembedekking beschermt de grond tegen extreme omstandigheden zoals uitdroging, erosie door regen en wind, vorst. Als je een mulchlaag aanbrengt, bescherm je tegelijkertijd ook het leven onder de grond en de planten die er in groeien.

Door de bodem onder jouw fruitboom te bedekken met een dunne laag organisch materiaal of mulch stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is mulch een ideale  voedingsbron voor jouw fruitboom. Fruit heeft voldoende bruin of koolstofrijk materiaal nodig. Je kan bijvoorbeeld snoei- en bladresten uit je tuin onder het fruit leggen of compost met een hoog koolstofgehalte.

In de moestuin kan je vanaf eind mei een mulchlaag aanbrengen tussen de gewassen. In de late herfst dek je de vrijgekomen grond af (zelf tot 20 cm dik) met hooi, oogstresten, stro en wachthoopmateriaal. Begin maart neem je de mulchlaag op jouw moestuinbedden weg en breng je het materiaal naar de composthoop. Je zult merken dat jouw bodem onkruidvrij is en vol zit met nuttig bodemleven. Je kunt nu volop zaaien en planten.


Voor meer informatie:

Bescherm de bodem van jouw moestuin door deze te bedekken | Velt

Hoe verzorg je de bodem onder een fruitboom? | Velt