Composteren

ThuiscomposterenComposteren is een biologisch proces dat, zo het correct wordt uitgevoerd,  geen hinder veroorzaakt door kwalijke geuren of door het aantrekken van ongedierte.


Het is de meest ecologische en economische verantwoorde verwerkingswijze voor het keuken- en tuinafval dat de helft uitmaakt van ons huishoudelijk afval.


Op de demonstratieplaats voor thuiscomposteren kan u zien, voelen en ruiken wat composteren in een vat, een bak of een wormenbak precies inhoudt.


Voor kandidaat compostmeesters, milieuambtenaren, leerkrachten, enz. geeft het Comité Jean Pain rondleidingen, workshops en cursussen met theoretische en praktische sessies over thuiscomposteren.


U kan een spreker uitnodigen voor een voordracht over thuiscomposteren in uw gemeente of vereniging. Ook voor een kleine informatiestand kan u bij het Comité Jean Pain terecht.


In een sensibiliseringscampagne rond thuiscomposteren moeten de scholen zeker aandacht krijgen. Het Comité Jean Pain verzorgt korte praktische doe-lessen (ongeveer 2 lesuren) voor de leerlingen. Onderwerpen die daarbij op praktische wijze aan bod komen zijn :


    ¨      samenstelling van huishoudelijk afval


    ¨      afval scheiden aan de bron


    ¨      afbraakorganismen en bodemleven


    ¨      opstarten van wormenkweekbak


    ¨      zeven en gebruik van compost


    ¨      ander nuttig gebruik van organische reststoffen in de tuin


Onze bijzondere aandacht gaat tevens naar de studenten uit het land- en tuinbouwonderwijs. Actuele onderwerpen zoals groenafvalverwerking, compostgebruik en mulchen met snippers komen ruimschoots aan bod.


Studenten die over deze onderwerpen een eindwerk maken zijn ook welgekomen.