Het Comité Jean Pain vzw is opgericht in 1978. De hoofddoelstelling was toen
het bekendmaken van de zogenaamde "Methodes Jean Pain" (hier klikken),
een techniek om hak- en snoeihout om te zetten in waardevolle compost.
In de loop der jaren werd het bezoekerscentrum van het Comité Jean Pain vzw
de ontmoetingsplaats bij uitstek van ieder die met het verwerken van resten
Er wordt geëxperimenteerd met wormenbakken en compostvaten
Ontwikkelingshelpers en landbouwspecialisten uit de hele wereld
kwamen er hun ervaringen met compost uitwisselen. Compost en humus kunnen
wereldwijd immers een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van
droogte, wind- en watererosie.
Als bezoeker kan u bij ons terecht voor:
Composteren is een biologisch proces dat, zo het correct wordt uitgevoerd,
geen hinder veroorzaakt door kwalijke geuren te verspreiden of door het lokken van ongedierte.
Het is de meest ecologische en economische verantwoorde verwerkingswijze voor het keuken- en tuinafval dat de helft uitmaakt van ons huishoudelijk afval.
Op de demonstratieplaats voor thuiscomposteren kan u zien, voelen en ruiken wat composteren in een vat, een bak of in een wormenbak precies inhoudt.
Voor kandidaat compostmeesters, milieuambtenaren, leerkrachten, enz. geeft het Comité Jean Pain rondleidingen, workshops en cursussen met theoretische en praktische sessies over thuiscomposteren.
U kan een spreker uitnodigen voor een voordracht over thuiscomposteren in uw gemeente of vereniging. Ook voor een kleine informatiestand over thuiscomposteren kan u bij het Comité Jean Pain terecht.
De tuin van Comité Jean Pain is al meer dan 40 jaar een ontmoetingsplaats voor wie geboeid is door de natuur in de tuin. Bij het beheer van die tuin, zowel de moestuin als de siertuin, staat samenwerken met de natuur voorop. De focus ligt niet op tegenwerken, maar op gebruik maken van de natuurlijke processen om zo te komen tot een tuin in evenwicht die vol leven zit.
Om onze boodschap efficiënt te kunnen overbrengen, ook naar de jongsten in onze samenleving, hebben wij een natuurleerpad aangelegd. Op het natuurleerpad komen volgende thema’s aan bod:
Tijdens hun bezoek aan onze tuin maken de leerlingen via diverse actieve werkvormen kennis met enkele van deze thema’s. We houden bij de keuze van de activiteiten rekening met het niveau van de leerlingen en de periode van het jaar. Medewerkers van Comité Jean Pain staan in voor de educatieve begeleiding gedurende het bezoek. De leerkracht ontvangt op voorhand het programma dat samengesteld is op maat van de klas.
Het natuurleerpad is bedoeld voor leerlingen vanaf de tweede graad lager onderwijs tot en met de derde graad secundair onderwijs. We kunnen groepen tot 15 leerlingen ontvangen. Grotere klassen moeten in twee groepen opgesplitst worden die op aparte tijdstippen komen. Een bezoek duurt 2,5 uur en kan in de voor- of namiddag. We vragen 3 euro deelnameprijs per leerling met een minimum van 30 euro per groep.
Onze tuin is voor de scholen open van mei tot en met oktober en is goed bereikbaar met de fiets. Het station van Londerzeel ligt op wandelafstand.
Interesse? Via bijgevoegd formulier kan u een bezoek aanvragen, ten laatste een maand op voorhand. Meer informatie over Comité Jean Pain vindt u op onze website en facebookpagina.
Voor aanvragen en verdere info: comite.jean.pain@skynet.be
Klik hier voor het AANVRAAGFORMULIER
Onze bijzondere aandacht gaat tevens naar de studenten uit het land- en tuinbouwonderwijs. Actuele onderwerpen zoals groenafvalverwerking, compostgebruik en mulchen met snippers komen ruimschoots aan bod.
Studenten die over deze onderwerpen een eindwerk maken zijn altijd welkom.
Bedrijven en Organisaties
Onder begeleiding van een lesgever/gids worden zowel in onze eigen educatieve demotuin (1ha) als ter plaatse in uw bedrijf of organisatie milieubewuste workshops en activiteiten in team gegeven